2010. december 17.

New Visualization Tool from Google With Data From 5.2 Million Digitized Books

Ugyan ez nem egy kifejezetten reneszánszos bejegyzés, mégis egyelőre azt gondolom, nem érdemes elmenni mellette. A google books-hoz kapcsolódó alkalmazás, lab, ez, amely óriási korpuszon alapuló tendenciák, szóhasználati tendenciák  elemzését teszi lehetővé. Nyilván önmagában, szigorú értelemben és tudományosan nem egészen megalapozott, hiszen ugyan 5,2 millió könyvet vesz figyelemebe, de ezek műfaji besorolása nem világos, mégis hasznos segédeszköz lehet tudásszociológiai, kultúrszociológiai tendenciák meghatározásában, hiszen mégiscsak jelentős az elemzett szövegtest. Persze ez az eszköz is elsősorban nekünk, anglistáknak hasznos.

Íme a vizualizációs eszköz kattintható elérhetősége: Books NGram Viewer. Jó elemzést!

2010. december 13.

Magyar könyvtörténeti adatbázis

Az OSZK magyar vonatkozású könyvtörténeti adatbázisa, éljen! Ez a bejegyzés ugyan nem angol kultúrával foglalkozik, mégis ideszerelem. Egyfelől itt is említésre méltó, mert mégiscsak a mi korszakunkhoz tartozik, másrészt pedig nagyon fontos magyar munka gyümölcse. Ide kattintva maga az adatbázis is elérhető, a bejegyzésbe ízelítőül csak a bevezetőt másolom.


Kárpát-medence nyomda és nyomdászattörténeti honlapja
nagyobbanAz Országos Széchényi Könyvtár nyomda- és nyomdászattörténeti honlapja a témát kutató szakembereknek és az érdeklődőknek a magyarországi nyomdászat már teljesen föltárt, korai századait kívánja a legújabb ismeretek kiegészítésével illusztrálva bemutatni. Első lépésként a kezdetektől a 16. század utolsó harmadáig azaz, a magyarországi nyomdászat első 100 évét. Az egy-egy helység nyomdászatát, illetve egy-egy nyomda történetét szakaszosan szemlélteti. A nyomdák történetéhez és tevékenységének rövid ismertetéséhez kapcsolódnak az adott tipográfia fölszerelését: díszeket, iniciálésorozatokat, nyomdai cifrákat és a legjellegzetesebb betűtípusokat szemléltető illusztrációk. Szerepel a legfrissebb szakirodalom is.
A XV-XVIII. sz. Könyvtörténeti Osztály munkatársai.